για εμάς
Είμαστε παθιασμένοι με τη δουλεία μας – ο στόχος μας είναι να παρέχουμε προϊόντα, υπηρεσίες και καθοδήγηση που θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε οτι αφορά την κατοικία σας η τον επαγγελματικό σας χώρο.

ΤΙ ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ
Το τεχνικό μας γραφείο με το διακριτικό τίτλο «ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ» ιδρύθηκε στο Λουτράκι την 27η Απριλίου 2009 με μορφή ομόρρυθμης εταιρείας, από τους κους ΤΣΟΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟ (Απόφοιτος ΣΣΕ, M.Sc. in Energy, H-W University of Edinburgh) και ΚΑΣΚΑΝΗ ΙΩΑΝΝΗ (Απόφοιτος ΣΣΕ και Πολ. Μηχανικός Δ.Π.Θ), με εικοσαετή εμπειρία στις κατασκευές Πολιτικού Μηχανικού.
Με το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό του και τους επιλεγμένους συνεργάτες του (Αρχιτέκτονες, Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους κ.λπ.) το τεχνικό γραφείο αναλαμβάνει:
α. Μελέτες, έκδοση αδειών, κατασκευές και επιβλέψεις όλων των τεχνικών έργων Πολ. Μηχανικού (Σύμμικτα, μεταλλικά κτίρια, οδοποιία, κ.λπ.).
β. Μελέτες, έκδοση αδειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία, κ.λπ.)
γ. Την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (θερμομονώσεις, αλλαγή κουφωμάτων – καυστήρων, μελέτη – εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων θέρμανσης – ψύξης για επίτευξη οικονομίας μέχρι και 70% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ηλιακοί θερμοσίφωνες).
δ. Ολοκληρωμένες συντηρήσεις και ανακαινίσεις επαγγελματικών χώρων – κατοικιών.
ε. Ολοκληρωμένη διαχείριση ακινήτων (έκδοση – είσπραξη κοινοχρήστων, καθαρισμό, απολυμάνσεις, απεντομώσεις κτιρίων, τεχνική κάλυψη, κ.λπ.)
ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΥΣ (285-222 π.X.)
Μεγάλος μαθηματικός και εφευρέτης της αρχαίας Ελλάδας μετά τον Αρχιμήδη. Πατέρας της «Πνευματικής», δηλαδή της επιστήμης που ασχολείται με τον αέρα και τις χρήσεις του. Ιδρυτής της Αλεξανδρινής Σχολής των μηχανικών και μαθηματικών.
Έμεινε γνωστός κυρίως για τρία επιτεύγματά του: την καταθλιπτική αναρροφητική αντλία, το υδραυλικό ωρολόγιο και το υδραυλικό μουσικό όργανο (ύδραυλις).
Ο Κτησίβιος έζησε τον δεύτερο π.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια. Ήταν γιος κουρέα, αλλά ευτυχώς το ευνοϊκό για τις επιστήμες περιβάλλον της Αλεξάνδρειας του επέτρεψε να αφήσει σύντομα το κουρείο και να ασχοληθεί με αρκετά πιο εντυπωσιακά πράγματα. Περιγράφεται σαν ιδιοφυής μηχανικός που οι επινοήσεις του περιορίστηκαν μόνο απ’ το περιβάλλον που ζούσε. Παρακάτω βλέπουμε μερικές απ’ αυτές:
Ύδραυλις
Ο Κτησίβιος, εκτός των άλλων, ασχολήθηκε και με τη μουσική κατασκευάζοντας το πρώτο πληκτροφόρο όργανο. Η ύδραυλις ήταν ένα μουσικό όργανο που λειτουργούσε με πίεση που του παρείχαν αντλία αέρα και υδραυλικός μηχανισμός και οδηγούσε κατ’ επιλογή των πλήκτρων ισάριθμους μεταλλικούς αυλούς. Ένας έξυπνα σχεδιασμένος και κατασκευασμένος μηχανισμός επέτρεπε σε μία αεραντλία να αποθηκεύει τον συμπιεσμένο αέρα σε μια δεξαμενή και με τη βοήθεια υδραυλικού συστήματος να τον στέλνει με διαρκώς σταθερή πίεση για τη λειτουργία του οργάνου. Έτσι κάθε πλήκτρο μπορούσε πάντα να στέλνει σε κάθε αυλό σταθερή πίεση αέρα. Ήταν ένα πληκτροφόρο μουσικό όργανο που μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πρόδρομος του σημερινού αρμόνιου. Αν και κατασκευαστής της θεωρείται ο Κτησίβιος, άλλοι αποδίδουν την εφεύρεσή της στον Ήρωνα και την εξέλιξή της στον Κτησίβιο.
Κοντά στο Δίον στην Πιερία το 1992 βρέθηκε τμήμα υδραύλεως του 1ου αιώνα π.Χ. Με βάση την περιγραφή του Ήρωνα και του Βιτρούβιου και το κομμάτι που βρέθηκε έγινε δυνατή η ανακατασκευή της από τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμάλη. Η ύδραυλις χρησιμοποιούνταν μέχρι τον 9ο τουλάχιστον αιώνα από βυζαντινούς αυτοκράτορες. Θεωρείται ότι το εκκλησιαστικό όργανο βασίστηκε πάνω στο σχέδιο της υδραύλεως.
Η μουσική κλίμακα της υδραύλεως, όπως και τα περισσότερα μουσικά όργανα της εποχής, βασίστηκαν πέρα από την εμπειρία του κάθε τεχνίτη και στις μελέτες του Πυθαγόρα, ο οποίος μελετώντας τη μαθηματική σχέση της μουσικής κλίμακας και διατυπώνοντας σχετικούς κανόνες διευκόλυνε αφάνταστα την κατασκευή μουσικών οργάνων. Κατάφερε να εκφράσει τη μουσική αρμονία με μαθηματικές σχέσεις μέσα απ’ την φιλοσοφική και επιστημονική του προσέγγιση. Ξεκινώντας από μία χορδή και διαιρώντας διαδοχικά το μήκος της με το χρυσό αριθμό Φ, κατάφερε να κατασκευάσει το μουσικό όργανο «κανόνα», εξέλιξη του οποίου συναντάμε μέχρι σήμερα στο γνωστό «κανονάκι».
Ο πάπας Συλβέστρος ο Β’ πριν αναλάβει το υπέρτατο αξίωμά του ήταν γνωστός σαν μοναχός Ζερμπέρ. Στη Σεβίλλη και στην Κόρδοβα είχε επαφές με ‘Αραβες επιστήμονες της εποχής και μελετούσε πολλά περισσότερα από τα θρησκευτικά. Λέγεται ότι κατάφερε να κατασκευάσει ατμοκίνητο αρμόνιο το 970. Επίσης, έφτιαξε κάποιο ρολόι με βαρίδι, ένα μηχανισμό αναπαράστασης πλανητικών κινήσεων και χάρακες με συρόμενα τμήματα για υπολογισμούς.
Χρειάζεται να φτάσουμε στο 1709 που ο Μπ. Κριστοφόρι στην Ιταλία κατασκευάζει το πρώτο πιάνο για να ξαναέχουμε πληκτροφόρο μουσικό όργανο. Το αρμόνιο που πλησιάζει ηχητικά και κατασκευαστικά περισσότερο την ύδραυλιν αργεί ακόμα περισσότερο.
Αεραντλίες
Οι αντλίες αυτές του Κτησίβιου χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες του κατασκευές από μεταγενέστερους κατασκευαστές. Μπορούν να αντλήσουν τόσο νερό όσο και αέρα, ανάλογα με το βαθμό στεγανότητας που επιτεύχθηκε στην κατασκευή. Σε πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα λόγω απλότητας της κατασκευής αλλά και αξιοπιστίας. Οι εμβολοφόροι κινητήρες εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούνται σήμερα σε εκατομμύρια αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και σε άλλες εφαρμογές θεωρούνται μια έξυπνη μετατροπή αυτού του τύπου αντλίας!
Ο φον Γκέρικε στη Γερμανία το 1650 μας ξαναχάρισε την εφεύρεση της αεραντλίας.
Πυροσβεστήρας
‘Αλλη σημαντική εφεύρεση του Κτησίβιου είναι πυροσβεστικό μηχάνημα που μάλιστα δούλευε με διπλή χειροκίνητη αντλία. Πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για τις πολυκατοικίες της εποχής στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αλεξάνδρειας. Η ίδια μορφή πυροσβεστικής αντλίας με μικροτροποποιήσεις χρησιμοποιούνταν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
Παρόμοια διπλή αντλία, αλλά με εύφλεκτο υγρό αντί για νερό, αποτέλεσε τμήμα μεγάλου πολεμικού φλογοβόλου της ίδιας εποχής.
Ο Μ. Φουκς στη Γερμανία το 1734 μας έφτιαξε τον πυροσβεστήρα.